Стоматологічний інструмент призначений для щоденної комфортної та ефективної роботи протягом тривалого часу. Щоби запобігти інфікуванню та попередити передчасну появу корозії, слід дотримуватися правил щодо дезінфекції та стерилізації. Це багатоетапна робота, яка вимагає суворого дотримання стерилізаційних протоколів і чіткого алгоритму дій.  Необхідно врахувати кожен етап обробки, провести проби, ретельно перевірити якість очищення. Крім того, потрібно правильно вибрати обладнання і дезрозчини, витримати час. 

Вимоги до стерилізації стоматологічного інструментарію регулюються МОЗ України. Задля безпеки інших пацієнтів і персоналу, слід суворо дотримуватись санітарно-гігієнічних норм і правил безпеки.

Американські центри з контролю та профілактики захворювань (Center for Disease Control and Prevention, CDC) об’єднують предмети догляду за пацієнтами у три категорії:

1. Критично важливі інструменти, які контактують безпосередньо з відкритими ранами ротової порожнини, розкритими каріозними порожнинами та проникають в м’які тканини. Ця категорія включає елеватори, шпателі, бори, наконечники, хірургічні інструменти та пародонтальні скалери.

2. Напівкритичні інструменти, що контактують зі слизовими оболонками або неушкодженою шкірою, наприклад, дзеркала для порожнини рота та стоматологічні наконечники. У цьому випадку використовується як стерилізація, так і хімічна дезінфекція.

3. Некритичні предмети, які контактують лише з неушкодженою шкірою. Для їх знезараження підходить найменш інтенсивна дезінфекція.

Критично важливі предмети слід стерилізувати завжди. Напівкритичні предмети також повинні оброблятись, за умови, що вони термостійкі. Американський центр також зазначає, що стоматологічні наконечники, хоча і вважаються напівкритичними, можуть забруднитися біоматеріалами пацієнта під час використання. Тому їх слід завжди стерилізувати після кожного використання.

 

Захист від інфекцій в стоматологічних клініках і лабораторіях є дуже важливою та актуальною темою. Стерилізація в стоматологічних клініках та лабораторіях є дуже важливим процесом для забезпечення безпечної та ефективної медичної практики. Сучасна стерилізація базується на використанні різних методів, включаючи теплову, хімічну та фізичну стерилізацію.

Найпоширеніші методи стерилізації інструментів у стоматології:

1. Біологічна;

2. Фізична;

3. Мікрохвильова;

4. Ультрафіолетова.

До біологічних методів належать обробка твердих поверхонь інструментів із використанням природних протимікробних засобів. Вони підходять не для всіх виробів, оскільки не ефективні в боротьбі з деякими штамами вірусів, наприклад ВІЛ.

Фізична стерилізація – це обробка та знезараження інструментів під дією високих температур. Цей метод вважається найбільш надійним і безпечним, але він підходить лише для виробів, виготовлених з термостійких матеріалів. Термічна стерилізація стоматологічних інструментів виконується сухим і паровим способом.

Мікрохвильова дезінфекція актуальна при необхідності обробки невеликої кількості інструментів низької і середньої категорії інфекційного ризику. Цей метод швидко знезаражує поверхні інструментів, які не контактують з відкритими ранами.